Produkty z čerstvého mléka

... přijeďte je k nám ochutnat

TAJEMSTVÍ kvalitních mléčných výrobků

V čem spočívá naše tajemství kvalitních mléčných výrobků?
V jednoduchosti.
Začíná především výrobou z vlastní mléčné produkce našeho skotu, kterého si vážíme a snažíme se o něj co nejlépe pečovat i v této velmi nepříznivé době. Díky tomu vyrábíme každý den z čerstvého domácího mléka. Vycházíme z tradičních receptur, snažíme se vzdělávat a pomalu se posouvat ve výrobě dál. 

Tímto bychom rádi poděkovali za houževnatost, cenné rady a trpělivý dohled Vojtěchovi TomsoviTaké za milé a srdečné přijetí Zlatě Mádrové na její překrásné Zlaté Farmě.
Všem šikovným lidem, kteří se podíleli na vzniku výrobny od projektu, řemeslných prací až po design Dáše Pavelcové.

MLÉKO
Význam mléka spočívá především v tom, že obsahuje hodnotné bílkoviny, dobře stravitelný tuk, vápník a řadu vitamínů. Má nezastupitelnou  roli při růstu, vývoji kostí a zubů. Mléčný tuk je nositelem chuti mléka, která se liší dle druhu a způsobu chovu. Syrové mléko se ihned po nadojení musí zchladit na 4° až 5°. Zůstávají v něm uchovány enzymy s antibakteriálními a antivirotickými účinky. Mléko a mléčné výrobky jsou probiotické. 

SÝR

Mléčný výrobek, který vzniká vysrážením bílkoviny pomocí syřidla nebo kyseliny mléčné. Chuť sýrů ovlivňuje procento obsaženého tuku v sušině, pasterace a různé druhy zpracování. Podle tuhosti se dělí na: čerstvé, měkké, polotvrdé, tvrdé a velmi tvrdé sýry. Sýry jsou významným zdrojem dobře stravitelných vitamínů A, D, E, minerálních látek a kvalitních bílkovin. Jejich konzumace může být i prevencí řady onemocnění.


SYROVÁTKA

Syrovátka je zbylou tekutinou, ketrá vzniká po vysrážení kaseinu (sýrové hmoty). Obsahuje B vitamíny, minerální látky, bílkoviny a laktózu. Pomáhá odvádět z těla toxické látky, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolismus a zlepšuje látkovou výměnu. Napomáhá snižování cholesterolu a je také vhodným pomocníkem při snižování nadváhy. Při vnějším užívání má protizánětlivé účinky. Je tělu prospěšná jak ve sklence, tak ve vaně.

TVAROH
Tvaroh je hrudkovitý, mléčný produkt, který vzniká zakysáním pomocí mléčné kultury s malým množstvím syřidla. Jeho velkou výhodou je velice snadná stravitelnost. Obsahuje mnoho užitečných vitamínů a minerálů, kyselinu listovou, betakaroten, riboflavin. Je to skvělý prostředek pro nabírání svalové hmoty. Pomáhá při osteoporóze a také se podílí na snižování cholesterolu v krvi. Využívá se nejen v kuchyni, ale i kosmetice a léčitelství.

JOGURT
Mléčný výrobek, který vzniká kysáním za pomoci jogurtové kultury. Při tomto procesu dochází  k  přeměně cukru na kyselinu mléčnou. Kyselina mléčná působí blahodárně v zažívacím traktu, jako prevence proti zažívacím poruchám. Chrání tak střeva proti usídlení špatných bakterií. Pomáhá po léčbě antibiotiky, protože obnovuje střevní mikroflóru a tak stimuluje imunitní systém.

KEFÍR
Kefír je kvašený mléčný nápoj, který vzniká pomocí kefírové kultury. Patří k velmi zdraví prospěšnému mléčnému výrobku a stejně jako jogurt pomáhá stimulovat imunitní systém. Neutralizuje organismus, zlepšuje trávící činnost, příznivě působí na srdce, reguluje krevní tlak, cukrovku. Je to prostě všelék, a to nejledůležitější na konec: konzumace kefíru prý prodlužuje život...